S. Grospič: Senát ano či ne

20. 10. 2016

Volby do krajských zastupitelstev a Senátu Parlamentu České republiky ukázaly dvojí tvář zastupitelské demokracie v buržoazní demokratické republice. Komunistická strana Čech a Moravy s hlubokou úctou děkuje za všechny hlasy, které od voličů obdržela. Bude se všemi svými zvolenými zástupci a svou celostátní politikou snažit dostát všem svým předvolebním závazkům občanům.

V této souvislosti je jí nejrůznějšími sdělovacími médii, různými občanskými aktivitami a aktivisty podsouvána otázka vztahu zejména k druhé komoře Parlamentu České republiky - Senátu. Přesto, že pouze jeden kandidát Komunistické strany Čech a Moravy postoupil z 27 volebních obvodů do druhého kola senátních voleb, je naše strana daleka populistických výkřiků řady politiků i některých neúspěšných kandidátů volajících po zrušení Senátu jako druhé komory Českého Parlamentu. Říkáme to s vážností a znalostí vlastních názorů, názorů členů, sympatizantů a voličů, které tuto komoru Parlamentu dlouho považovaly za nadbytečnou.

Rozhodující pro posouzení významu Senátu a jeho smyslu v české zastupitelské demokracii je hlas občanů. Lidé svou účastí v prvém kole 35,54% a v druhém kole, historicky zatím nejnižší účastí 15,38% zapsaných voličů ve voličských seznamech ukázali, jak sami vnímají význam Senátu. Ke zvolení senátora tak v reálné praxi nyní stačilo 7,7% voličů. Není pochyb, že dnešní buržoazní parlamentarismus prochází krizí. Zmocňují se jej mnohdy populisté a politické strany a hnutí mající výrazné sklony k autoritářství.

Vítězí pak potomci šlechtických rodů, kteří mohutně restituovali své, mnohdy ve své době předlužené, majetky. Těží z toho římskokatolická církev, která velkorysý dar bývalých pravicových vlád - 59 miliard, zvolna investuje do dlouhodobého politického vlivu. Nezanedbatelný vliv mají lidé kolem tzv. Pražské kavárny a téměř každodenní tendenční informace z velké části sdělovacích prostředků.  Na tuto skutečnost doplácí velká většina občanů už jen tím, že rezignuje na své základní právo jít volit. Komunistická strana Čecha Moravy, i sám osobně se domnívám, že zde je prostor nad zamyšlením, zda demokracii vnímáme jako povinnost a volební právo také jako nedílnou součást demokracie a svobody. Populistické výkřiky o zrušení Senátu a jeho nadbytečnosti tento problém nevyřeší.

Pro Komunistickou stranu Čech a Moravy má zastupitelská demokracie, na niž je založen náš politický systém, vysokou hodnotu. Je velkou škodou, že nikdy za 27 let nedostal prostor k vážnému zvážení žádný a KSČM opakovaně předkládaný návrh zákona o celostátním referendu. Ústava ČR tak stále nedošla svého plného naplnění. Otázka existence Senátu je nyní otázkou druhotnou. Lidé mu sami jeho hodnotu stanovili.

Autor: 
Stanislav Grospič, poslanec PSP ČR za KSČM, místopředseda ÚPV Poslanecké sněmovny ČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM