Vyjádření ke společnosti Škoda Auto a. s.

17. 1. 2021

Jako Mladoboleslavák, navíc poslanec za Středočeský kraj a také patriot města Mladé Boleslavi, což určitě není nic hanlivého, mě upřímně zaskočilo vyjádření ze soboty 16. ledna 2021, že automobilka Škoda Auto a. s. nebude sponzorovat mistrovství světa v hokeji, pokud se tento turnaj bude konat v Bělorusku. Pro automobilku je důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy, které ochraňují lidská práva.  To vyplývá ze slov, jež poskytl ČTK vedoucí komunikace automobilky Tomáš Kotěra. Je smutné, že občané z Běloruska, kteří žijí a pracují v České republice, nedodržují opatření nouzového stavu. A proč je to policii lhostejné? Kotěra vlastně jen navázal na vyjádření Mezinárodního hokejového svazu.

Velice dobře vnímám dění v Bělorusku od tamních prezidentských voleb. Jak protesty proti zvolení Alexandra Lukašenka, tak proti němu. Nečiním si žádný nárok na posouzení regulérnosti těchto voleb a velice neutěšenou situaci v Bělorusku.  Rozhodně běloruský národ utrpěl v druhé světové válce nejvíce, kdy přinesl milionové oběti, a na to nelze zapomenout. Jsem však názoru, že historicky sankční politika tzv. demokratických států  byla vždycky politikou alibistickou a také vždycky vedla k posílení autoritářských a nedemokratických i fašistických režimů, nikoliv k jejich pádu. Minulý rok bylo půlkulaté výročí přepadení Habešského císařství fašistickou Itálií, tento rok si připomeneme půlkulaté výročí rozpoutání krvavé občanské války ve Španělsku. Jaký byl výsledek sankční politiky?

Po krvavých osmiměsíčních bojích, kdy jediné Československo a do jisté míry Švédsko našlo odvahu pomoci Habeši proti Musolliniho Itálii, což mimo jiné dal italský diktátor silně pocítit při podpisu Mnichovské dohody o rozbití Československa. Také bylo výsledkem těchto sankcí, kde republikánské Španělsko dokázal podpořit jedině Sovětský svaz a Mexiko, zatímco fašistické Německo a Itálie jej podporovaly mohutně, vítězství frankistů a nastolení jedné z nejdéle trvajících fašistických diktatur generála Franka. Chci připomenout, jak se téměř celý svět, i ten tzv. demokratický západní, stavěl k olympijským hrám uspořádaných v nacistickém hitlerovském Německu s nadšením a ovacemi. Mohl je bojkotovat. Přitom bylo jasné, že tam v té době jsou porušovány základní lidská práva náboženské svobody a politického vyznání.

Situace v Bělorusku je složitá, volby zřejmě nebyly zcela regulérní, ale na druhou stranu občané Běloruska se i přes řadu demonstrací a policejních zásahů velkou většinou nepostavili proti jejich výsledkům. Bělorusko, jeho občané si tuto nezáviděníhodnou situaci musí vyřešit sami bez vměšování jiných států, včetně zemí Evropské Unie. Sami si musí vyřešit obnovu všech občanských a politických práv. Může a má k tomu právo přistupovat mezinárodní společenství Rada OSN. Kladu si otázku, proč mezinárodní společenství nepostupuje při hodnocení celé řady států stejným metrem, kde zcela evidentně nejsou naplňovány základní demokratické hodnoty parlamentní demokracie, svobodné volby, rovná práva žen.

Koncern Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto a. s. je obchodní firmou, součástí německého koncernu. Je jejím rozhodnutím, který sportovní šampionát bude podporovat a za jakých podmínek. Rozuměl bych ale spíš politice obchodní než politické, z toho necítím ani podporu sportovních aktivit, ani obchodních zájmů. Spíš z toho vnímám ustoupení politickým tlakům a vytvoření další nátlakové politiky, které firmě "někdo" jako vhodnou doporučil. Ostatně, o konání mistrovství světa v hokeji v Bělorusku není z daleka s konečnou platností ještě rozhodnuto. Ten, kdo na to nakonec doplatí, bude sport a prostí občané. Od koncernu i mladoboleslavské automobilky bych čekal, že jí půjde nejen o lidská práva, ale i o obchodní zájmy a do sportovního klání nebude míchat politické zájmy, jež ani obchodní společnosti nepřísluší. Byť rozumím, že je jejím suverénním právem, jaký sport chce sponzorovat.

Autor: 
Stanislav Grospič, poslanec KSČM za Středočeský kraj