Luzar: Je tady skupina poslanců, poslankyň, kteří když vidí někde nápis Čína nebo Rusko, tak jsou automaticky proti. I kdyby to měl být jenom turistický let do Moskvy

21. 11. 2020

Poslanec KSČM a člen hospodářského výboru Leo Luzar v Poslanecké sněmovně k návrhu zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice (Lex Dukovany) a k výtkám, že by se zákonem měl zabývat bezpečnostní výbor:

"Já mám někdy dojem, že když sem přijde zákon, který bude hovořit o tom, že postavíme vysokorychlostní železnici směrem na východ, tak okamžitě někdo vystartuje, že tam musí být implicitně napsáno, že po tom nebudou jezdit ruské vlaky, protože je to bezpečnostní riziko. Když přijde vláda a řekne, my chceme širokorozchodnou železnici směrem na Polsko, abychom mohli lépe obchodovat s Ruskem a dovážet sem suroviny, např. uhlí, tak někdo vystartuje, že je ohrožena bezpečnost České republiky, musí tam být napsán paragraf, že to bude probírat výbor pro obranu a bezpečnostní služby se k tomu budou vyjadřovat! Ale kolegyně, kolegové, oni se k tomu vyjadřují. Vždyť jsme si tady přijali zákon o ověřování zahraničních investic. Vždyť to je dokonce pár dnů, co jsme si ho odsouhlasili. A ten zákon je přece jasný. Tam je jasné stanovisko a jasná úloha bezpečnostních služeb České republiky, aby ověřovaly, jestli ten investor, který sem přichází, je investorem, který splňuje vysokou míru bezpečnosti a transparentnosti v té investici. Nebo se mýlím? Pro co jste zvedali ruku, když jsme hlasovali o tomto zákoně? Řekněme si, co je základní problém. Je tady skupina poslanců, poslankyň, kteří když vidí někde nápis Čína nebo Rusko, tak jsou automaticky proti. I kdyby to měl být jenom turistický let do Moskvy. Ale v tomto zákoně, který je tady předložen, není půl slova o tom, že bychom měli zvýhodňovat Čínu nebo Rusko. "

Celý projev v záznamu: https://www.facebook.com/watch/?v=1200980073637367
 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Poslanecké sněmovna