Jediná vítězka Velké pardubické v Jílovém

30. 9. 2020

Od 5. září je v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy k vidění výstava připomínající pozoruhodný život jediné ženské vítězky Velké pardubické i jiné momenty z historie tohoto dostihu.

Marie Immaculata „Lata“ Brandisová se Velké pardubické poprvé účastnila v roce 1933 s šestiletou plavou klisnou Normou. Získala s ní třetí místo. O rok později byla druhá, v roce 1935 pátá. Rozhodujícím rokem se stal rok 1937. 56. Velká pardubická probíhala v napjaté atmosféře německého ohrožení. Favoritem byl německý polokrevný bělouš Herold, který ale padl na Taxisu. Lehce o sedm délek před druhým koněm nakonec finišovala Lata Brandisová, česká jezdkyně v sedle české klisny, v červenobíle pruhovaném dresu. Čtyřicetitisícový dav pak vítěznou jezdkyni překřtil na „naši slečnu“.

„Výstava potrvá až do 1. listopadu, stejně jako další 2 aktuální výstavy věnované fenoménům Posázaví – Když údolím se řítí Posázavský pacifik a Plavecký mariáš“, doplnil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Do poloviny listopadu je v konírně muzea také prodejní výstava Poklady země. Ukazuje umělecké poklady Spolku pražských výtvarných umělců, které dokáže „stvořit lidská mysl a duše“.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj