Zednické řemeslo - podpořme učňovské školství

25. 9. 2020

Je to již 17 let, co jsem opustil přímou stavební výrobu a dal se na dráhu u rýsovacího prkna a následně u počítače. Na stavbě jsem pracoval jako stavbyvedoucí a zároveň jako vedoucí střediska HSV – hlavní stavební výroby.

V té době jsme jako zedníky měli zaměstnané Čechy.

Dnes zhruba po dvou dekádách na stavbě o českého zedníka zavadíš pouze výjimečně. Dnes jako zedníci pracují Ukrajinci a někdy i jiné národnosti, většinou z bývalého SSSR. Nic proti nim, řemeslo se naučili. Dnes na fasádách nevidíte nikoho jiného.

Dříve v době mého působení na stavbách pracovali Ukrajinci v pomocných pracích a byli to vesměs lidé se středoškolským vzděláním, ale i s vysokoškolským.

Co se stane až Ukrajina získá sílu a začne se rozvíjet a ukrajinští stavební dělníci se začnou vracet domů, protože si tam již řádně vydělají na své živobytí?

Jedna z mých funkcí je i člen školské rady středního odborného stavebního učiliště. Na začátku tohoto školního roku jsem se u ředitele učiliště informoval o naplněnosti učebních oborů. Všechny jsou plně obsazeny, kromě oboru zedník. Tedy klempíři, tesaři, instalatéři, malíři a lakýrníci, truhláři ano, zedník ne.

Zednické řemeslo asi moc nevoní. Ona je to především dřina. Tvárnice je těžká, kolečko betonu jakbysmet. A proto se do toho nikomu moc nechce.

A přitom je to základní stavební řemeslo. Dříve se říkalo, jsi blbej, půjdeš na zedníka. Ale pozor, chytrý, šikovný zedník je polovina dřiny. Takový zedník, který u práce přemýšlí si dokáže pomoci ve většině složitých problémů, které ani dobrý projekt nedokáže postihnout, dokáže si práci usnadnit s využitím všech možných pracovních a technologických prostředků. A hlavně toto řemeslo nejvíce stavbu prodává. Každý, kdo stavbu přejímá, nejdříve si prohlíží omítky. A taková dobře provedená štuková omítka se prodává sama.

Ale co s tím, abychom v budoucnosti nenarazili na problém, kdo nám bude stavět. Další národnosti ze zemí, kde mají lidé vysoko do žlabu, to asi nevyřeší.

Je nejvyšší čas se zaměřit na podporu učebních oborů, ve stavebnictví především zedník. 

Autor: 
Ing. Martin Škorpík, kandidát za KSČM do Středočeského zastupitelstva