Je nutné navýšit kapacity v zařízeních sociální péče

24. 9. 2020

23. 9. 2020 vyšel v Deníku článek na téma situace v sociálních službách. Tento krátký článek je z části hrubou demografickou studií, zabývající se vývojem stárnutí populace v České republice a z části snahou o návod k řešení.

Musím souhlasit s citací Jiřího Horeckého, prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb, který hovoří o nutnosti navyšování kapacit zařízení sociální péče. A také vyčíslil náklady na vybudování a zrekonstruování těchto kapacit na 50 miliard korun do roku 2050.

KSČM dlouhodobě hovoří o nutnosti řešit tuto ožehavou otázku. Jako krajský zastupitel a dlouholetý člen sociálního výboru ve Středočeském kraji souhlasím a vždy budu souhlasit se všemi návrhy na reálné řešení. Náš kraj zaujímá mezi kraji první místo v rozloze, počtu obyvatel a obcí. Podíl obyvatel z celkového počtu v naší republice činí zhruba 11 %. Vychází mi tedy investice do roku 2050 na 5,5 miliardy korun, to je 183 milionů korun ročně. Na této investiční částce se ve Středočeském kraji nutně musí podílet stát, kraj, města a obce. Nesmíme také zapomenout na programy EU.

Autor článku se také zamýšlí i nad spoluúčastí občana formou povinného veřejného pojištění. Toto řešení je určitě zajímavé, ale je potřeba ho položit na stůl celé společnosti a musí nutně vzniknout systém, se kterým budou občané souhlasit, a bude pod absolutní kontrolou státu. Pan Horecký pak hovoří o rozšíření zdravotního či sociálního pojištění.

MPSV od ledna zřizuje odbornou komisi, která je složena z akademiků, úředníků a dalších odborníků. Ta má za úkol nalézt řešení budoucího financování sociálních služeb. Přejme jí tedy mnoho trpělivosti a jen ten nejlepší výsledek pro nás a naše budoucí generace.

Autor: 
Václav Melša, zastupitel Středočeského kraje