Svět kostiček

20. 9. 2020

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu je až do 29. listopadu k vidění zajímavá výstava světa z kostiček LEGO.

„Výstavy stavebnic, se kterými jsme si hráli jako děti, jsou v našich institucích hojně navštěvované. A tak se v Berouně věnujeme nyní Merkuru, na Kladně Legu, nedávno jsem byl i na výstavě stavebnice SEVA ve Zruči nad Sázavou. Je potěšitelné, že v plejádě výrobků si dobře vedou i naše tradiční stavebnice,“ poznamenal po návštěvě muzea předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Lákadlem výstavy je diorama města Lego Friends Heartlake s pohyblivou vlakovou soupravou a kolotočem. Nechybějí ale ani různé deskové a společenské hry a další tematicky ucelené exponáty ze stavebnice LEGO. Zřetelně jsou vidět různé tovární sety z různých časových období i pro různé věkové kategorie. Najdeme zde tedy Lego Duplo i třeba Lego Star Wars.

Autorem putovní výstavy a tvůrce exponátů je Ing. arch. Petr Šimr, Ph.D. člen československého fóra "kostky.org", který se představuje pod přezdívkou "Peesko".  Součástí výstavy je dětská herna s Lego Duplo a Lego Classic-Basic, v pokladně je možné si zakoupit i vybrané druhy nových stavebnic Lego. Návštěvníci se nemusejí v dnešní době v herně obávat ani Covidu. Výstavní prostor je opatřen generátorem ozonu, který ničí bacily, viry a Covid 19 nejen ve vzduchu ale i z povrchu předmětů.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj