Co skrývá mladoboleslavský hrad?

15. 9. 2020

V mladoboleslavském hradu se nacházejí stálé expozice Muzea Mladoboleslavska.  Zaměřují se netradičně na lidový mladoboleslavský kroj (čepce, šátky a pleny), dále na život na vesnici a v menších městech regionu v 19. a v 1. polovině 20. století a prezentují také soubor dřevěných plastik zhotovených členy rodiny Jelínků pro sakrální prostory v Mladé Boleslavi a jejím blízkém okolí.

Aktuálně však hrad nabízí i množství krátkodobých výstav.

Výstava „Jím, jíš, jíme“ ukazuje předměty spojené s vařením a se stolováním. Od pravěkých hrnců přes barokní sklenice až téměř po současný porcelán, kuchyňské stroje i různé pomůcky. Vystaveny jsou i různé zajímavé recepty, třeba na úpravu dušených žab podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo na srní hlavu podle nejstarší dochované české kuchařky z 15. století či na vařenou veverku se žlutou jíchou dle receptu Bavora Rodovského z Hustiřan. Návštěvníci se také obohatí tím, co to byl štokfiš nebo lemoun, od kdy se používala vidlička, proč se bramborům říká brambory a mnoho dalšího.

Do listopadu je v muzeu k vidění také výstava připravená spolkem Omnium ve spolupráci s Federací židovských obcí  - Ztracená tvář židovských hřbitovů. Představuje židovské hřbitovy a osobní příběhy s nimi spojené.

Od 15. září je v muzeu k vidění také malá výstava z cyklu Jak šel čas, která ukazuje proměny prostoru nynějšího náměstí Republiky a Jičínské ulice. Nejmladší mladoboleslavské náměstí bylo původně jen rozlehlejší plochou ležící při silnici vedoucí ven z města směrem na Jičín. Až do druhé poloviny 20. století nebyl tento prostor ani jako náměstí označován. Do podoby náměstí byla celá plocha přetvořena až v 60. letech 20. století.

„Představované expozice a výstavy ale neodhalují všechna tajemství hradu, který byl pro muzeum opraven v 70 letech 20. století.  Pro mne byly dnes inspirující muzejní a dětské dílny, které školám i kolektivům přibližují nejen skrytou činnost muzejníků, ale i mohou poutavě pomoci při výuce,“ poznamenal předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Muzeum aktivně využívá i nádvoří hradu. Tam jsou umístěny informační panely se třemi dalšími výstavami - putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší prostřednictvím fotografií a příběhů svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s. ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad. Partnery výstavy jsou kraje České republiky a spolupracuje řada dalších organizací a institucí.

Několik panelů přibližuje výstavu Cesta po hradech a zámcích, která je inspirovaná předním českých historikem Zdeňkem Kalistou a jeho textem z roku 1969. Je doplněná náladovými fotografiemi Aleny Kratochvílové.

Třetí výstava dokumentuje známé i zapomenuté pověsti, báchorky a tajemné příběhy z Mladoboleslavska, které se uchovaly v ústní tradici, dobových záznamech nebo v odborné literatuře.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj