790 let města pod Třemšínem

13. 9. 2020

V Rožmitále pod Třemšínem proběhly 11. a 12. září oslavy 790 let založení města Rožmitál pod Třemšínem, 140 let založení SDH Rožmitál pod Třemšínem a 20 let vzniku orchestru Rožmitálská Venkovanka. V pátek se uskutečnila slavnostní schůze, na které byli oceněni nejen hasiči, ale i představitelé partnerských měst a další osobnosti. Některé ceny předala i hejtmanka Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové, která akci dala svou záštitu.

Hlavní program proběhl v sobotu – oslavy se soustředily k Podzámeckému rybníku, kde hrála i Rožmitálská venkovanka, ale nechyběl ani slavnostní průvod s historickými prapory a hasičskými vozy, ukázky hasičské techniky, pietní akt u pomníku padlých nebo večerní hasičská fontána.

Páteční schůze se účastnil i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Město neslaví jen pouhá výročí, ale roky plnohodnotného a bohatého kulturního, spolkového a společenského života. Vůbec si nedokáži představit, jaké oslavy vypuknou za 10 let, to bude 800. výročí. Rožmitál zkrátka žije a lví podíl na tom má i současné vedení města.“

Oslavy 140. výročí založení SDH Rožmitál pod Třemšínem se konaly za finanční podpory Středočeského kraje.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj