Rakovník si připomene události roku 1620

10. 9. 2020

V Muzeu T.G.M. v Rakovníku pokračuje až do 1. listopadu zajímavá výstava „Život v táboře“, která je součástí rozsáhlého projektu „1620 Cesta k porážce“ (www.1620.cz).

„Byl jsem již na vernisáži výstavy, ale chtěl jsem se na ni teď zaměřit ve větším klidu, to se dozvíte mnohem více. Oceňuji i doprovodné programy, které jsou připravené pro školy. Jen doufám, že podzimní akce, včetně rekonstrukce bitvy u Rakovníka a pochodu na Bílou Horu, nenaruší pandemie,“ podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava zahrnuje tematické kulisy s kresbami a reprodukcemi dobových rytin a obrazů i dobových vojenských příruček. Přibližuje atmosféru v táborech třicetileté války i každodenní život vojáků. Prostor je věnován i důsledkům vojenských konfliktů pro Rakovník a české země.

Pro návštěvníky jsou připraveny i pracovní listy, které zábavnou formou přes vyluštění tajenky ověří znalosti zájemců.

Do projektu „1620 Cesta k porážce“ je zahrnuto i druhé doplněné vydání publikace Bitva u Rakovníka 1620, probíhat budou od konce října i přednáškové cykly. Vrcholem aktivit bude po rekonstrukci dělostřelecké reduty v prostoru rakovnického bojiště bitva u Rakovníka (31. října) a následně pochod na Bílou horu, tedy přesun vojsk z rakovnického bojiště na Bílou horu po skutečné historické trase.