Dožínky v Kouřimi

23. 8. 2020

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi se v sobotu 22. srpna konala historická slavnost spojená s ukončením žní - dožínky.  Národopisný pořad zatáhl účastníky do19. století, mohli se zapojit do do dožínkového průvodu, vyzkoušet si řadu řemesel, poučit se o konopí, pečení chleba nebo si vyrobit ozdoby na dožínkový věnec.

„Národopisné pořady v Kouřimi jsou oblíbeným cílem rodin, protože nás poutavou formou seznamují s historií, s našimi kořeny, a to v přirozeném prostředí. I proto klademe na Středočeském kraji takový důraz na rozvoj našich skanzenů,“ ocenil akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Areálem za zpěvu a tance procházel několikrát dožínkový průvod, pomodlil se u sochy sv. Donáta ke svému patronovi – ochránci před bleskem a bouřkou. Nejkrásnější žnečka pak předala rychtáři dožínkový věnec.

V areálu bylo možné se seznámit s celým procesem pečení chleba - od topení, vymetání a zadělávání těsta k hotovému pečivu. A také si vyzkoušet pečení chlebových uzlíků a vdolků. Pro mnohé bylo oříškem poznávání různých druhů obilovin a luštěnin, radši si vyzkoušeli sečení obilí a vázání snopů či fungování hrsťové sekačky. Vystaveny byly i stroje a nářadí pro žňovou seč, pluhy a stroje pro podmítku, orbu, přípravu půdy a setí. 

Tkalo se také na tkalcovském stavu z 18. století, kovalo se i ve starobylé kovárně. V jiných světničkách se debatovalo o způsobech využití konopí nejen v české lidové tradici a jídelníčku našich předků v době žní. Na prostřeném stole se pak lidé mohli seznámit s čerstvě připravenými tradičními pokrmy.

Své umění předvedli i Bednáři Plzeňského Prazdroje, bylinkářka Jana Hunalová nabízela vlastní bylinné čaje, Likeria z Kouřimi zase speciální alkoholové nápoje a sirupy zajímavého složení.
 V muzeu probíhala zároveň i výstava „Od Markéty k Matičkám“. Nejmenší děti zase zaujaly ovce a kozy.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj