Nezapomínáme

20. 8. 2020

V Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech byla 19. srpna slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná vězňům židovského ghetta Terezín a koncentračního tábora Flossenbürg, kteří nuceně pracovali na břežanském panství v době nacistické okupace. Pietního aktu se zúčastnila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, nechyběl ani radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička a předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek či zástupci Památníku Terezín. Přítomna byla také Helena Vovsová, která jako 16letá tehdy vězňům pomáhala.

Počet nasazených židovských vězňů v Panenských Břežanech do července 1942 do února 1944 se pohyboval mezi 30 – 110 muži. V únoru 1944 je vystřídalo 15 vězňů z koncentračního tábora Sachsenhausen, který patřil pod Flossenbürg. Pracovali zde až do konce války. Pobočný koncentrační tábor Panenské Břežany byl osvobozen Rudou armádou 8. května 1945.