Z neklidných let 1914 - 1945

16. 8. 2020

Na Kmochově ostrově v Kolíně se v sobotu 15. srpna konaly již 8. historické slavnosti. Tentokrát byly zaměřeny na neklidná léta 1914-1945.

„Letos jsme si připomněli 75 let od konce druhé světové války a je i celá řada dalších výročí. Tyto historické slavnosti se snaží celé jedno naše období přitažlivou formou přiblížit všem generacím. A to je dobře, zejména v době pandemie, kdy spousta podobných akcí neproběhla,“ ocenil organizátory předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Středočeský kraj akci finančně podpořil. Akce se líbila i Martinu Škorpíkovi, kandidátovi KSČM do Senátu PČR.

Na ostrově tak návštěvníci mohli zažít konec Rakouska-Uherska a první světovou válku, meziválečné období i druhou světovou válku. Nechyběly ani významné postavy, mezi kterými exceloval Švejk. O hudbu se staraly kapely Třehusk, Švejk Šraml, Orchestr Jaroslava Ježka. K vidění byly i historické tance, vojenská ležení i vojenský lazaret, výstavy vojenské techniky, výstroje, zbraní, medailí a uniforem, expozice „Kolín mezi světovými válkami“, polní pošta, výstava „Koruna česká“ mapující vývoj naší měny od Rakouska-Uherska do současnosti i naučné panely mapující celé období.   

Hlavní organizátor, skupina historického šermu Páni z Kolína ani tentokrát, navíc v náročné době, nezklamal.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj