Z tiskové konference Středočeského klubu krajských zastupitelů 3.8.2020

3. 8. 2020

V pondělí 3. srpna se koná 26. Zastupitelstvo Středočeského kraje. Zastupitelé za KSČM vnímají, že mezi více než 150 body jsou i ty, které mají dlouhodobé dopady na život občanů, a to i po skončení aktuálního volebního období.

Investicemi z krize

Za důležitý bod považují uzavření smlouvy o financování mezi Evropskou investiční bankou a Středočeským krajem. Jsou opatrní v otázce možného zadlužování kraje, ale v období po pandemii, která znamená i výpadek příjmů, prostředky na konkrétní investice potřeba jsou. „Měli jsme od počátků jednání zásadní podmínky – prostředky musí být určeny jen na investice, musí být vázány v maximální míře na schválené oblasti, způsob a zdroj financování musí být prokazatelně nejvýhodnější nabídka. Naše další požadavky směřovaly k oblasti dopravy – původně měly být prostředky použity na komplexní obnovu povrchu, takže jsme chtěli znát plán udržitelnosti oprav a provázat opravované úseky i se souvisejícími mosty a mostky.  Konečný seznam je však ovlivněn ve prospěch protipandemických opatření, tedy ve prospěch zdravotnictví a ve prospěch zelených témat a z oblasti dopravy znamená jen financování rozběhnutých projektů,“ shrnul postoj komunistů předseda klubu Zdeněk Štefek.

Malé obce potřebují pomoc nejen s infrastrukturou, ale i se službami

Řada bodů se věnuje též dotačním titulům. Mimo schvalování již vyhlášených dotačních titulů (např. Fond obnovy venkova, Středočeský infrastrukturní fond, Fond obnovy památek pro společenské užití) podpoří komunisté i rozšíření tematických zadání stávajících titulů pro malé obce (mimo životního prostředí i doprava, sociální věci, IT. ZŠ a MŠ)  i důležité vyhlášení 2 titulů, které směřují do cestovního ruchu – druhé výzvy programu podpory destinačních managementů i fondu rozvoje doprovodné infrastruktury.

„Avizujeme ale, že se chceme zaměřit nejen na podporu infrastruktury malých obcí, ale i na služby v nich. V dalším období bychom rádi podpořili právě i služby, od ordinací přes poštu po obchod, aby se z našich malých obcí nestávaly jen noclehárny. A své si řekneme i v oblasti podpory bytové výstavby,“ dodal Štefek.

Místo zdražování jízdného podpořit další rozvoj integrované dopravy

Zastupitelé také dostali informativní zprávu o krocích k dokončení integrace dopravy. „Epidemie samozřejmě celý proces zpomalila, důležité ale je, že trvá vůle integraci dokončit,“ uvedl předseda Výboru pro dopravu Ivan Cinka a doplnil, že již během srpna bude zaintegrována oblast Kokořínska, Rakovnicka II, Voticka a Dobrovicka. Zdůraznil, že i přes značné ztráty v dopravě v důsledku omezením kvůli koronaviru kraj nepřipravuje zdražování jízdného ani rušení spojů. „Naším cílem je naopak veřejnou dopravu dále rozvíjet a popularizovat. Kromě zachování Středočeské jízdného, které umožňuje cestovat zdarma žákům, studentům a seniorům 65+, chceme podpořit i další skupiny, třeba rodiny nebo zájmové kolektivy, například skupinovými jízdenkami,“ řekl Cinka.

Bezpečnost především

Z hlediska našich priorit zastupitelstvo řeší i podporu Policie ČR. „Naše snaha přímo podpořit nové služebny narazila na nedostatek policistů. Dnes se ale rozšiřuje alespoň podpora kontaktních míst policie, tzv. „POL POINTů“, kdy je ve spolupráci s vybranými obcemi posílena síť bezobslužných a částečně obslužných míst, jejichž prostřednictvím mohou občané podávat oznámení respektive bezpečně, nerušeně a bez bariér komunikovat s policií. Financujeme také pilotní projekt využití fotogrammetrie pro dokumentaci místa dopravní nehody, jehož cílem je významně zkrátit dobu zpracování dopravních nehod, čímž dojde ke zlepšení plynulosti dopravy na silnicích Středočeského kraje a výraznému snížení kolon. Příští období chceme nastartovat samostatný dotační titul na podporu bezpečnosti v obcích a městech. Na zastupitelstvu kraje navýšíme fond hasičů o jeden milión korun na 43 milionů korun z rozpočtu kraje. Podpoříme tak pořízení CAS Města Žebrák. Hasiče podporujeme dlouhodobě, proto je dalším krokem na straně podpory hasičů snaha o daňovou podporu odpočtem z daní těch, kteří zasahují na základě výjezdu či dle pokynu operačního střediska. Příslušný návrh legislativní iniciativy kraje připravuji. Podobně jako v případě zapojení prostředků od pojišťoven, které jsme iniciovali dříve, než schválil Parlament ČR, věřím, že tato naše snaha legislativní iniciativy kraje pomůže pro další rozvoj hasičiny. Toto je věc, kterou chci prosadit ve prospěch zajištění naší bezpečnosti, doplnil zastupitel Zdeněk Milata.

Video: 
Autor: 
Klub zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji