Z historických slavností ve Zruči

2. 8. 2020

V parku zámku ve Zruči nad Sázavou se v sobotu 1. srpna konal již XX. ročník historických slavností. Letošním tématem bylo 400 let od bitvy na Bílé Hoře. Akce, která získala i podporu Středočeského kraje, se zúčastnil za kraj i radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk a předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

„Historických slavností letos kvůli pandemii výrazně ubylo, jsem rád, že ve Zruči město dlouhodobou tradici slavností nepřerušilo a jak vidím, oceňují to i návštěvníci. Chodím sem pravidelně i proto, že je tu vždy něco nového,“ ocenil slavnosti Štefek.

V průběhu slavností totiž mohou lidé kromě jarmarku a bohatého kulturního programu, ve kterém se střídají dobové scénky, šerm, divadlo, kejkle či tanec, navštívit i zručský zámek s parkem a přilehlé expozice, mezi kterými nechybí ani vodácké muzeum a Kolowratská věž.
Novinkou pro mnohé byla i výstava panenek, která je přemístěna do podkroví zámku. Tam se nachází i další výstava věnovaná fenoménu kostiček ze stavebnice SEVA.

Sobotní program, na kterém se podílely i skupiny historického šermu jako třeba Páni z Kolína, zakončil koncert skupiny Strunovrat a film Rocketman.