Den řemesel

26. 7. 2020

27. července zamířily stovky lidí do skanzenu ve Vysokém Chlumci. Sobotní akce lákala do areálu nejen na prvky lidové architektury, ale i na představení tradičních řemesel.

„Skanzen je sám nádhernou ukázkou vývoje lidového domu od poloviny 17. do počátku 20. století na území Středočeské pahorkatiny a ve středním Povltaví. Tradiční akce dávají navíc příležitost poznat život našich předků mnohem živěji. I letos si proto Den řemesel nemohu nechat ujít,“ podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

K vidění zde byly dvě desítky řemesel spjatých s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím. Z řemesel, která se uplatnila i při budování skanzenu, byla k vidění práce tesaře, kováře, kamnáře, opracování kamene, příprava hliněných omítek a ruční štípání šindelů. Novinkou letošního Dne řemesel byla ukázka řezání a hoblování na Gangloffově šindelce.

Nechyběli ani další tradiční řemeslníci - hrnčíř, bednář, řezbář, voskářka, předení na kolovrátku i výroba píšťal. Pekly se reliéfní medové perníky a v historické peci i chleba. Program byl doplněn o vystoupení flašinetáře Jana Bondry, prodej keramiky, suvenýrů a občerstvení.

Akci pořádalo Hornické muzeum Příbram ve spolupráci s Městysem Vysoký Chlumec a Podbrdským muzeem.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj