Skanzen ve Vysokém Chlumci se rozšiřuje

26. 7. 2020

Ve skanzenu ve Vysokém Chlumci vznikají 2 nové stavby. Obytným stavením s hospodářským zázemím z Řikova a objektem chlévů z Mokřan bude celý areál dokončen a celkový počet staveb se tak rozšíří z 19 na 21.

„Skanzen se staví postupně již 20 let, je fascinující být při jeho různých etapách dostavby. Sám jsem sledoval, jak vzniká třeba kovárna, dnes mohu obdivovat poslední dvě stavby a historické postupy,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jak obytné stavení s hospodářským zázemím z Řikova, tak objekt chlévů z Mokřan jsou rozsáhlé a unikátní stavby. Pokud by je kraj nevykoupil a nepřesunul do skanzenu, pravděpodobně by na svých místech zanikly.

Při přesunu staveb se uskutečnil i archeologický průzkum, který na místě staveb zhruba ze 17. století objevil i keramiku z období století dvanáctého.

Stavba se dotýká i prohlídek skanzenu, pro návštěvníky je nepřístupný obytný dům z Obděnic, mlýn a pila, místo nich je do prohlídkového okruhu zařazena nová expozice v obytném domě z Jíví a velký včelín ze Sedlčan s ukázkou historických včelařských pomůcek

Oba nové objekty by měly být dokončené do konce letošního roku.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj