Vyjádření Klubu Středočeských krajských zastupitelů KSČM

20. 7. 2020

Rada Středočeského kraje odsouhlasila 13. července Memorandum o spolupráci na 1100. výročí od smrti sv. Ludmily a na Národní pouti na Tetín v roce 2021. Memorandum, jehož signatáři jsou mimo spolků, obcí a měst i Arcibiskupství pražské či Římskokatolická farnost Beroun. Memorandum, které vyjadřuje společné úsilí připomenout si nejen počátky našeho státu přes přemyslovskou kněžnu Ludmilu, ale které vyjadřuje i závazek podílet se na organizaci Národní pouti na Tetín plánované na 11.9.2021.
Středočeští komunisté podporují aktivity směřující k prezentaci a upevňování našich národních kořenů, nedávno si připomněli i výročí upálení Mistra Jana Husa, podporují i projekty kulturních institucí, které na bázi historického zkoumání představují Přemyslovce a které logicky spolupracují i s dotčenými spolky a obcemi. Dosavadní spolupráce se spolkem Svatá Ludmila 1100 LET, z.s. na řadě výstav v muzeích kraje i související konference je toho ostatně i příkladem.
Pro memorandum tohoto znění, které směřuje k poskytnutí veřejných prostředků na církevní slavnosti by však ruku nezvedli a nezvednou ruku ani pro žádnou finanční podporu národní poutě – ať si ji zaplatí církev!

Autor: 
Klub zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji