Klenoty středočeského pravěku

5. 7. 2020

Ústav archeologické památkové péče středních Čech zahájil na zámku v Nižboru v pátek 3. července výstavu Klenoty středočeského pravěku.

„Výstava poutavě vypráví 13 archeologických příběhů z různých míst Středočeského kraje, které pronikají do různých oblastí lidské činnosti – od rituálů pohřbívání po hospodaření s vodou. Navazuje na stejnojmennou, loňskou publikaci. Mám s ní spojený i svůj osobní příběh, protože je zde vystavena i zrestaurovaná kančí hlava z keltského vědra z Týnce nad Labem, kde jsem ji viděl na nalezišti poprvé,“ vyzdvihl výstavu předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Mimo pravěkých klenotů si mohou návštěvníci prohlédnout i další věrné repliky, některé si mohou i osahat.  Nechybí ani dobově oděné postavy, zdařilý dokumentární snímek v kinokoutku, interaktivní stanoviště s vrtáním kamenných seker či ražbou keltských mincí.

Mimo zajímavé avizované publikace je připraven i dětský katalog k výstavě. Výstava Klenoty středočeského pravěku bude na zámku v Nižboru k vidění do konce října.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj