Hradenín se postupně opravuje

2. 7. 2020

Tvrz v Hradeníně je jednou z nejcennějších památek svého druhu na území České republiky. Představuje ukázku honosného venkovského sídla drobné šlechty a členů bohatých měšťanských rodů z období vrcholného a pozdního středověku.

Od roku 2012 se nachází ve správě Regionálního muzea v Kolíně, příspěvkové organizace Středočeského kraje.

„V minulém období jsme zahájili postupnou rekonstrukci areálu, byla stabilizována a zastřešena hlavní věž, nyní se s opravami tvrze po etapách pokračuje.  Zastřešena je již polygonální bašta, stabilizována je opěrná zeď i renesanční most,“ shrnul provedené práce předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Náklady na statické zajištění a zastřešení hlavní věže nesl celé Středočeský kraj, rekonstrukce zaniklého historického krovu věže získala I. místo v soutěži Cena Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů v kategorii "Tesařské dílo" roku 2015.

Od podzimních měsíců 2019 probíhá druhá etapa opravy havarijního stavu tvrze v Hradeníně, na kterou se podařilo získat i dotaci Ministerstva kultury. V září byla zahájena kompletní oprava renesančního mostu, jejíž součástí bylo také znovupostavení zřícené části opěrné zdi příkopu. Na konci roku byla znovu zastřešena středověká bašta při vstupu do tvrze, v jejímž interiéru se v minulosti nacházela raně barokní kaple.

V jarních měsících byla opravována statika těžce poškozeného mostu a v bývalé kapli uvnitř bašty byly opětovně vyzděny zřícené klenby.

Památka je pro návštěvníky uzavřená, otevírá se ale při určitých příležitostech, kdy je možné s průvodcem sledovat unikátní proces záchrany památky přímo v místě.