Po kolejích do historie

27. 6. 2020

U nádraží v Lužné u Rakovníka se nachází Muzeum Českých drah. Nabízí největší sbírku parních lokomotiv na našem území, nejstarší jsou dokonce z dob Rakouska-Uherska. Nechybí ale ani historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spousta dalších exponátů z drážního provozu - zabezpečovací technika, návěstidla stožárová i ruční, výpravky, svítilny, dobové dokumenty.

Děti může povozit vláček na úzkorozchodné dráze, nadšenci jistě ocení i model vlakového kolejiště.

Mezi více než třiceti parními lokomotivami nechybí Kafemlejnek, Matylda, Všudybylka, Heligón, Malý bejček, Papoušek či Albatros, motorové reprezentuje např. Hurvínek, Hektor, Karkulka, Brejlovec, Čmelák či Sergej, elektrické zase Bobina nebo Šestikolák.

Předchůdcem dnešního depa v Lužné byla výtopna Lužná-Lišany, jež vznikla pro potřeby trati Buštěhradské dráhy z Kladna do Chomutova v roce 1871. Postupně se rozrůstala, přibyly haly na opravy a točna, v roce 1924 byla zprovozněna výtopna další, s rozsáhlým areálem, rotundou, zauhlovacím zařízením a montážními halami. Provoz depa se pak ale postupně omezoval, až byl v roce 1996 zastaven úplně.

Po ukončení provozu zde začala působit řada spolků zabývajících se historií železnic. Od 1. 7. 1999 na tuto činnost navázaly České dráhy a založily zde své železniční muzeum.