Na výstavu fotografií Jovana Dezorta

27. 6. 2020

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy vystavuje od 26. června ukázky díla světoznámého fotografa Jovana Dezorta.

„Dílo nestora reportážní fotografie je sice přednostně zaměřené na každodenní život 50. až 70. let v Praze, ale doplňují ho i další snímky, třeba z válečného Vietnamu. Podařilo se vybrat neskutečně bohatý soubor, který ještě více ukazuje Dezortův talent zachytit nejen okamžik ,ale i příběh,“ ocenil výstavu při vernisáži, které se účastnil i sám autor, předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

 V souboru jsou vidět momentky z městských ulic i venkova, neznámí Pražané, ale spatříte i  Olgu Schoberovou, Waldemara Matušku nebo Jana Wericha, Věru Čáslavskou, Josefa Sudka, Miloslava Stingla, Emila Zátopka, Václava Hudečka a další kulturní či politické osobnosti.

Jovan Dezort (1934) se profesionálně věnuje svému oboru již od roku 1957. Je nositelem významných mezinárodních ocenění, v roce 1970 získal Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu a v roce 1973 Hlavní cenu v celosvětové soutěži Mezinárodní organizace novinářů za reportáž z válečného Vietnamu. V ČTK začal pravidelně fotografovat mj. festival Pražské jaro (zachytil průběh 25 ročníků), 30 let dokumentoval soutěž mladých hudebníků Concertino Praga. Ve svém archivu má mnoho slavných osobností z různých oblastí. Dne 9. března 2015 se stal Osobností české fotografie za rok 2014.

Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy, potrvá do 30. srpna 2020.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj