Když kultura obohacuje tvůrce

27. 6. 2020

Na zámku Nižbor, kde se nachází i Informační centrum keltské kultury, se sešli kurátoři muzeí a galerií Středočeského kraje, aby společně podiskutovali o dalším rozvoji kulturních a kreativních průmyslů.

„Pod tajemným názvem se skrývá segment ekonomiky, který na základě využití našeho kulturního dědictví má potenciál vytvářet nejen inovace, ale i pracovní místa, která nejdou nahradit automatizací. Ve Středočeském kraji úspěšně probíhá mapování a již známe první příběhy, které končí úspěšnými výrobky,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Mapování i konkrétní podporu projektů včetně propagace zajišťuje Středočeské inovační centrum. Na stránkách  www.kreativnistrednicechy.cz soustřeďuje nejen kompletní statistiky k tomuto sektoru, ale i informace o všech službách a dotacích. Nechybějí ani inspirační příběhy úspěšných středočeských tvůrců, kurátory vybrané sbírkové předměty pro tvůrčí inspiraci či kompletní přehled muzeí a galerií Středočeského kraje.

Mezi nejúspěšnější zástupce středočeských kulturních a kreativních průmyslů patření například počítačové hry - z oblasti virtuální reality Beat Saber nebo klasická počítačová hra Kingdome Come: Deliverance.  

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj