Nové P+R v Lysé nad Labem

22. 6. 2020

Lysá nad Labem na Nymbursku ve čtvrtek slavnostně otevřela parkoviště P+R (Park and Ride - Zaparkuj a jeď) u zdejšího nádraží. Zaparkovat zde bude moci téměř 160 aut.

Náklady na stavbu dosáhly 40 milionů korun, 90 procent uhradila evropská dotace, informoval starosta Karel Otava (ČSSD).

»Máme společný záměr – dostat co nejvíce lidí z osobních aut do veřejné hromadné dopravy, zejména na železnici. To by měl být i celospolečenský zájem. Zažíváme přitom i neúspěchy, ale sem tam také nějakou tu výhru. Vybudování tohoto P+R parkoviště patří mezi ta vítězství. Všem, kteří se o to zasloužili, patří obrovský dík,« uvedl ještě před přestřižením pásky Ivan Cinka (KSČM), předseda Výboru pro dopravu Středočeského kraje.

Parkoviště P+R jsou určena k přestupům mezi individuální automobilovou dopravou a veřejnou hromadnou dopravou. Prvních 12 hodin parkování v Lysé bude zdarma, dalších 12 hodin bude stát 20 korun. Za každý další den zaplatí řidiči 100 Kč.

Parkoviště je oplocené, vjezd hlídá závora. Nechybí veřejné osvětlení ani kamerový systém. Budování trvalo zhruba jeden rok.

Fotogalerie

Autor: 
text: ČTK, foto: MVDr. Jan Kořínek, Město Lysá nad Labem