Novinky Sládečkova vlastivědného muzea

10. 6. 2020

Sládečkovo vlastivědné muzeum ani v době pandemie nezapomnělo na 75. výročí osvobození naší vlasti. Protože klasická výstavní činnost nebyla možná, připravilo alespoň virtuální výstavu Než rozkvetly šeříky. Na webu muzea www.omk.cz jsou k vidění vybrané fotografie se souvisejícími texty, které představují poslední dny války na Kladensku a Slánsku, kde docházelo k nejprudším srážkám s na západ ustupujícími německými jednotkami 8. a 9. května. Ty si mnohde počínaly velmi brutálně -  v Zákolanech bylo po poledni 8. května bezdůvodně zastřeleno 5 osob a 2 těžce zraněny, v Pcherách ostřelování obce 8. května nepřežilo 6 mužů a podobně. Až v nočních a brzkých ranních hodinách 9. května se po silnici od Slaného do Prahy přehnaly Brandýskem a Stehelčevsí první tankové jednotky sovětské 63. gardové tankové brigády M. G. Fomičeva. Mezery mezi jednotlivými tankovými oddíly využila k průniku na západ početná německá kolona, která vzala Brandýsek útokem. Následný boj nepřežilo 10 povstalců a obyvatel obce. Přítrž dalšímu násilí učinily až pásy dalších sovětských tanků, které německou kolonu "Na Rovinách" doslova rozdrtily. Další sovětské tanky projely dopoledne 9. května 1945 od Libušína a Motyčína přímo Kladnem, odkud přes Kročehlavy nabraly směr na Prahu. První pravidelné jednotky Rudé armády v čele s gardovým plukovníkem Chmylovem dorazily do Kladna až 11. května odpoledne.

První část se zabývá květnovým povstáním a odbojem, který byl zásahy gestapa během války značně narušen. Druhá příjezdem Rudé armády, vojenskou technikou, vybavením i pomníčky.

Třetí část dokumentuje leteckou válku včetně bombardování Kladenska.

Čtvrtá přináší informace o živé historii – rekonstrukcích historických bitev (Brandýsek), vojenských skanzenech (Smečno) a dalších expozicích (Bratronice).

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj