Klára a tři ilustrátoři

10. 6. 2020

Do 28. června probíhá ve Sládečkově vlastivědném muzeu výstavy ilustrací ke knihám Kláry Smolíkové „Klára a tři ilustrátoři“.

Představuje dětskou literaturu spisovatelky, lektorky a scénáristky, která úzce spolupracuje s řadou ilustrátorů a dětem předává poučení o historii, vědě a přírodě zábavnou formou.

„Mnoha cenami ověnčená autorka zkrátka umí. Umí cílovou skupinu zaujmout, umí přitáhnout děti ke čtení, umí jim předat potřebné znalosti. Výstava v kladenském muzeu může být jen malou ochutnávkou, ale určitě přitažlivou,“ ocenil dílo Kláry Smolíkové předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Klára Smolíková se narodila 8. března 1974, vystudovala na Filozofické fakultě UK estetiku a teorii kultury. Lákala ji popularizace, takže už během studií publikovala články a spolupracovala na učebních textech. Patnáct let žila s rodinou v Táboře a věnovala se psaní do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Jan Smolík. Psala také vzdělávací materiály pro učebnice a vytvořila desítky sad pracovních listů. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila i v Husitském muzeu.

Na výstavě budou její tvorbu reprezentovat ilustrace Luďka Bárty z knížky Vynálezce Alva, kterého můžete znát i jako Večerníček ČT, hádanky ze série knih Tajná dvojka A + B s ilustracemi Viktora Svobody a komiksy z knih ilustrovaných Honzou Smolíkem o tom, jak se staví město, nebo v čem spočívá kouzlo Husova domu.
K výstavě jsou připravené autorské pracovní listy s řadou zajímavých úkolů.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj