Co víte o vydře s bobrem?

10. 6. 2020

Až do konce srpna mohou návštěvníci ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně shlédnout zajímavou výstavu Vydra s bobrem.

„Výstava se zaměřuje na poutavé představení života chráněných živočichů - vydry říční a bobra evropského. Je zajímavé, oba druhy se postupně dostávají do okolí Kladna. Dozvíte se třeba, v čem se bobr podobá člověku. Nebo že ho církev zařadila mezi ryby….“ láká předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava spojená z projektů "Čus vydrus!" a "Tajemná dáma vod a mokřadů" od Českého nadačního fondu pro vydru v Třeboni a "Zaostřeno na bobra" Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Sylva Lunae nabízí zajímavosti třeba o bobřím jídelníčku, domově nebo rodině, ale také informace o výzkumu bobrů, jejich ochraně a rozšíření v ČR.

Naučný komiks od dětí z třeboňského přírodovědného kroužku zase ukazuje život vydry - období mláďat, přizpůsobení pobytu ve vodě, ale i zvířata a nástrahy, se kterými se vydra každodenně setkává.

Množství informací doplňují modely z muzejních sbírek, a to jak vydry s bobrem, tak i zvířat, která jsou s nimi příbuzná.

Na webu muzea je i virtuální prohlídka výstavy s muzejním přírodovědcem Mgr. Lukášem Krinkem.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj