Kočárky babiček a maminek

7. 6. 2020

Od pátku 29. května probíhá v Muzeu T. G. M. v Rakovníku výstava Kočárky našich maminek a babiček ze soukromé sbírky paní Andrey Švarcové Fořtové z Domoušic.

Výběr nejkrásnějších kousků kočárků doplňují i předměty ze sbírek muzea a k vidění jsou i dobové hračky, dětské oblečení, knížky, dětské nádobí a potřeby pro péči o naše nejmenší.

Ve sbírkách Andrey Švarcové Fořtové se nachází přes 150 kočárků. Ten nejstarší pochází patrně z doby kolem roku 1910. Ale jsou zde i „osmipéráky“ nebo používané „kukaně“. Některé kočárky vypadají jako nové, některé jako hodně používané.  K zajímavému koníčku se sběratelka dostala teprve v roce 2008 po návštěvě výstavy kočárků a hraček v Českém Šternberku, která ji inspirovala k nákupu prvního kousku. Sama se je pak naučila renovovat. Sběratelka nekupuje kočárky za každou cenu, ale zachraňuje ty, které by jinak skončily na sběrném dvoře.

„Asi se nikdo divit nebude, že máme stálou expozici kočárků v muzeu v Mělníku, tedy ve městě, kde sídlila známá Liberta. Ale že je i hodně soukromých sběratelů, to už překvapující být může. Sám jsem byl překvapen třeba sbírkou Věry Čížkové, která v Kralupech pořádá i historické jízdy,“ poznamenal po návštěvě výstavy předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na výstavě je pamatováno i na nejmladší návštěvníky – mohou se těšit na vybavenou hernu. Výstava potrvá do 13. 9. 2020.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj