Vlastivědné muzeum v Jesenici má novou expozici hrádků a tvrzí

7. 6. 2020

Pobočka rakovnického Muzea T.G.M. v Jesenici se může pochlubit novou expozicí  „Poklady ze středověkých tvrzí a hrádků Jesenicka“.

Představuje vývoj středověkého osídlení Jesenicka, které je od 13. století výjimečné vznikem řady opevněných sídel drobné šlechty, čímž se liší od ostatních částí regionu.  Ačkoliv jsou středověká sídla již zaniklá, stopy po nich jsou často v terénu ještě živé, na což upozorňuje i výstava. 

Kromě fotografií a plánků představuje veřejnosti ale i starší i nové archeologické nálezy z regionu. Nejvzácnějším nálezem je Tleský poklad o 400 ks skleněných kroužků, uložených v keramické konvici, který byl nalezen na tvrzišti v Tleskách místním Vlastivědným kroužkem ve spolupráci s Vodáckým kroužkem Havana v roce 1961. Tento vzácný exponát se stal inspirací pro vytvoření trojrozměrného modelu představujícího ves Tlesky s tvrzí ve 13. století. Poutavý výklad historie je doplněn interaktivními prvky a kvízem pro děti.

Vznik expozice podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Středočeský kraj. „Původně se plánovalo otevření na konci března, to bylo kvůli pandemii zrušeno, ale návštěvníci o slavnostnější otevření expozice nepřijdou - prezentace nové expozice formou komentované prohlídky s autory se uskuteční v úterý 23. června 2020 v 16 hodin,“ doplnil předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj