Zika se šíří po USA, Kuba ji odvrací

14. 9. 2016

Šíření ziky na Floridě se stupňuje. 24. srpna bylo v in Miami, Miami Beach a Tampě 43 nakažených. V USA a Portoriku je potvrzeno nějakých 11 350 případů.

Prezident Barack Obama požadoval v únoru na kontrolu ziky 1,9 mld. $. Ale Kongres, teď na letní přestávce, stále ještě nepřidělil žádné federální fondy ani rozvinutý centralizovaný plán k zastavení epidemie. Finance měly být přiděleny na jaře, když bylo jasné, že virus míří ke státům Zálivu (Mexického; pozn. překl. pro určitý okruh čtenářů; ostatním se omlouvám.). Jakmile se jednou začne zika přenášet, je těžké jej kontrolovat. Komáři aedes aegypti, kteří přenášejí ziku, viry dengue a chikungunya, přežívají a živí se výhradně na lidech. Rychle se množící komáři prosperují celý rok v jižních přímořských státech. Jakmile se nakazí po štípnutí člověka, nakaženého zikou, šíří nemoc velmi rychle. Protože příznaky vykazuje pouhých 20 % nakažených, mnoho z nich nevědomky šíří ziku na cestách.  

Činovníci zdravotní péče odhadují, že je potřeba 2 mld. $ ke kontrole a sledování ziku přenášejících komárů a epicenter propuknutí nemoci, k vývoji vakcíny a pozorování těhotných žen a dětí.

Teď přichází subvence na boj se zikou od některých místních vlád a z federálních peněz, většinou odvedených z přídělů na ebolu. 11. srpna oznámilo Ministerstvo zdravotních a lidských služeb, že rozdělilo 81 mil. $ na vývoj vakcíny proti zice. Ale tyto peníze jsou odebrány z výzkumných projektů pro jiné nemoci. Někteří guvernéři vydali státní peníze na kontrolu komárů, ale žádají Kongres o tolik potřebné fondy.

Prezident Obama znovu apeloval na Kongres, aby přidělil fondy na boj se zikou, 27. srpna: „Zlomek z fondů na to nestačí. Nemůžete řešit zlomek nemoci.“ (https://www.whitehouse.gov/ )

Handrkování Kongresu kolem subvencování boje se zikou je absurdní. Peníze jsou. Fondy lze brát z nadmutého rozpočtu Pentagonu, ze sumy přesahující 600 mld. $ ročně, na zbraně a války. Nebo z bilionu $, přiděleného na třicetiletý program „jaderné modernizace“.

Badatelé objevují další účinky ziky

V Brazílii je zika spojována s více než 1 800 případy mikrocefalie, typu poškození mozku u plodu. V USA má ziku téměř 1 000 těhotných žen; sedm z těchto nakažených potratilo. Šestnáct dětí se narodilo s poruchami, vztahujícími se k zice.

Poslední skenování mozků zikou nakažených kojenců ukazuje, že ve zdánlivě nezasažených mozcích se poškození může rozvinout po narození. (RSNA Radiology, 23. srpna) Virus také může zavinit oslepnutí plodu, nenormální vývoj kloubů a končetin a narození mrtvých.

Zika se šíří i sexem. Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) doporučují používat při sexu s těhotnými partnerkami kondom. Nedávné studie uvádějí, že virus dokáže přežívat ve spermatu až šest měsíců a zasáhnout plod, aniž by byla nakažena těhotná žena.

CDC uvádí, že celoživotní výdaje u dítěte s mikrocefalií mohou dosáhnout 10 mil. $. Tyto děti nikdy nebudou moci chodit, mluvit nebo se samy nasytit, a jejich průměrná délka života je nižší.

V devíti latinskoamerických zemích významně vzrostly požadavky na potraty od loňského listopadu, kdy bylo vydáno varování před zikou, a v Brazílii se dokonce zdvojnásobily. Ve všech těchto zemích je přístup k potratu omezený. (Live Science, 22. června)

Poškození mozku u plodu se často ukazuje v pozdním těhotenství. Přesto ve 43 státech USA jsou pozdní potraty zakázané, některé už ve 20. týdnu po oplodnění. (Guttmacher Institute) V mnoha státech Zálivu (Mexického), kde zika udeřila nejsilněji, je nejpřísnější omezení potratů a často i přístup k antikoncepci. Florida zakazuje potrat od 24. týdne těhotenství. Drastická nařízení v Texasu krutě omezily počet klinik, potraty poskytujících.

Jak se brání propuknutí ziky Kuba

Na Kubě byly dva nové případy výskytu ziky oznámeny 1. srpna. Ale vláda bránila šíření viru už po prvním oznámení místně přenesené ziky v březnu, a udržela případy získané na cestách pod třiceti. Kuba začala bojovat se zikou dřív, než dorazila. Socialistické zdravotnictví v zemi a program dozoru nad společenstvím byly založeny v roce 1981, kdy v oblasti vypukla horečka dengue. Kuba tehdy aedes aegypti vymýtila.

Když hrozí další epidemie, „není pro nás problém náš systém posílit,“ říká Ileana Moralesová, ředitelka pro vědu a techniku na kubánském ministerstvu zdravotnictví. (časopis Nature, 17. srpna).

Kuba provozuje národní oznamovací systém a vzdělávací kampaň k odstranění stojatých vod všude, kde se komáři rozmnožují. Země má systém sebesledování pro všechny obyvatele štípnuté komárem.

V únoru začala kubánská letiště prověřovat osoby přilétající ze zemí, zasažených zikou. Zdravotníci pravidelně chodí ode dveří ke dveřím pozorovat, zda někdo nemá příznaky. kolem obydlí dvou nedávných obětí zvýšili preventivní úsilí. Rozprašují pesticidy, odstraňují stojaté vody a hledají nakažené lidi i komáry.

Kubánský zespolečenštěný zdravotní systém poskytuje časté předporodní prohlídky. Tím také automaticky funguje systém pro zjištění mikrocefalie a dalších porodních defektů, spjatých se zikou.

Badatelé na ostrově pracují na vakcíně proti viru zika, oznámila Maria Guzmánová, šéfka virologie na havanském Institutu tropického lékařství Pedra Kourího. Řekla, že mezinárodní spolupráce je důležitá při pomoci Kubě a dalších zemí, aby se vypořádaly se zikou: „Je to problém všech. Je to nová výzva světu.“ (Nature)

Workers World 26. května napsal: „Jak ukazuje reakce Kongresu na hrozící epidemii ziky, kapitalistický model zdravotní péče zabíjí.“ Se socialistickým systémem, jenž klade potřeby lidí na první místo, „Kuba dává hvězdný příklad, jak je možné se vypořádat s krizí ziky preventivními opatřeními veřejného zdravotnictví“ v socialistickém systému, jenž klade na první místo potřeby lidí.

Týdeník dělnické strany (USA) Workers World, 30. 8. 2016

Překlad Vladimír Sedláček