Politikaření protáhlo asi předposlední jednání

3. 6. 2020

Na Mezinárodní den dětí se konalo 24. zastupitelstvo Středočeského kraje. Bohužel se někteří zastupitelé jako děti chovali. Mnoho času mimo plánovaný program zabrala diskuse kolem zpráv o nedostatku ochranných pomůcek u záchranářů, na jejichž nedostatek si stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová.

Kraj to odmítá a podal kvůli informacím v listu Náš region, který vyjádření Brožové využil, trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Opozice to kritizuje, podle ní šlo o zastrašování a aroganci. Jan Jakob (TOP 09) dokonce požádal hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), aby zvážila svou rezignaci.

»Ta kauza je určitě nešťastná a my bychom měli záchranáře spíše podporovat a děkovat jim za jejich práci v první linii, a to nejen slovně, ale i odměnami, které jim právem náleží. Co se týká sporů, preferuji spíše dialog a empatii. Vnímáme ale zároveň, že mnohá média mají do objektivity daleko, víme, komu slouží a z dokládaných informací vyplynulo, že článek v periodiku skutečně obsahoval i nepravdivé informace, hraničící až s šířením poplašné zprávy, byť situace na záchrance byla v několika dnech určitě značně kritická. Vnímáme ale i souvislosti - že v distribuci ochranných pomůcek selhal zejména stát, k čemuž výrazně přispěl rozpad systému civilní ochrany obyvatel za vlády právě ODS,« poznamenal předseda klubu zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek.

Je co rozdělovat

Na programu pravděpodobně předposledního jednání zastupitelů před volbami byly důležité body týkající se dopadů koronaviru, zejména rozdělení přebytku hospodaření za rok 2019. »Z minulého roku je sice co rozdělovat, ale je dobře, že si necháváme rezervu na pokrytí výpadku příjmů v důsledku koronaviru ve výši 300 milionů Kč a rozdělujeme na nové požadavky jen cca 100 milionů Kč. V nich nechybí ani finanční zajištění koncepčních podpor divadel a více než 800 knihoven v kraji. Ale i program drobných energetických úspor či posílení bezpečnosti. Ostatně, dopadům pandemie se orgány kraje věnují soustavně a jsme rádi, že se budou jednak hledat úspory, ale nebude se propouštět, snižovat platy, omezovat dopravní obslužnost, ale zároveň se bude podporovat restart kraje. K tomu ostatně slouží i program podpory živnostníků, ve kterém jsme trvali na podmínce, aby nebyl omezen minimálním obratem a mohl se tak týkat i třeba samoživitelek, které si jako OSVČ potřebují přivydělávat,« vysvětlil Štefek.

Sucho a stav lesů

Nejen viry živ je ale člověk, trápí nás i sucho a stav lesů. Zastupitelstvo schválilo další zásady pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích. »Dlouhodobě kritizujeme, že podporu dostávají i velcí privátní hráči, kteří hospodaří již se ziskem. Pak se nedostává na malé vlastníky, často z řad obcí. Bohužel s tím kvůli evropským směrnicím nelze prý nic udělat. Na druhou stranu vnímáme, že problémová je i roztříštěnost vlastníků, která značně ztěžuje účinnou obranu lesů, např. proti kůrovci, ale i využití lesů v opatřeních proti suchu,« podotkl předseda Komise pro majetek a starosta obce Hudlice Pavel Hubený.

Zároveň dodal, že dalším materiálem se posouvá též vyrovnávání se společností Mladá RP ve věci využití bývalého vojenského prostoru u Milovic. Snad tedy bude moci kraj konečně účelně využít území pro potřeby svých občanů. Po projednání a po zkušenostech s firmou Mladá RP požadujeme, aby kraj měl zajištěn na místě odborný stavební dozor. Kriticky ale přistoupil k dalšímu majetkovému bodu – nabytí pozemků v k.ú. Libice: »Respektuji, že musíme získat přístupovou cestu k svému majetku, ale nikdo mi nezdůvodnil, proč musíme koupit i nepotřebnou část pozemku, a proč to musíme koupit v době, kdy nemáme dokončenou analýzu jiné možné přístupové varianty.«

Schází dlouhodobé trendy

Zastupitelstvo také projednalo zprávu o činnosti pracovní skupiny pro optimalizaci školství. »Dlouhodobě jsme v této skupině aktivní a věcně kriticky jsme se vymezovali proti snahám slučovat či škrtat školy na základě omezených parametrů. Je třeba říci, že předkládaný materiál je kvalitativně již odlišný, přesto je před námi mnohá práce, schází nám dlouhodobé trendy i vyhodnocení hospodaření v čase, schází nám veřejná projednávání,« uzavřel bod člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zbyněk Coufal.

(zku)

Klub zastupitelů KSČM