Skanzen v Přerově nad Labem ožívá

21. 5. 2020

I když na dveře již takřka klepe léto, ve skanzenu v Přerově nad Labem je možné se vrátit do časů, kdy se příroda teprve probouzí - probíhá tu až do 21. června výstava Jaro na vsi.  Tradiční akce láká každoročně tisíce návštěvníků, nyní je v důsledku koronavirové pandemie zpřístupněna až od května, byť je zrušen doprovodný program i občerstvení.

„Jsem rád, že i když nefungují školy a školní výpravy, tak si lidé i v prvních dnech znovuotevření kulturních institucí cestu do oblíbeného skanzenu našli,“ poznamenal po návštěvě skanzenu předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

„Jaro na vsi“ ukazuje v celém areálu skanzenu staré zvyky a obyčeje od masopustu do májů, jak je v tomto kraji zaznamenali národopisní sběratelé. Začíná zabíjačkou, zvláštní krajovou zábavou zvanou „šplochan“ a průvodem starých masek na konci masopustu. V další chalupě střídá masopust čtyřicetidenní předvelikonoční postní období se šesti postními nedělemi, provázenými mimo jiné vynášením „smrtky“, chozením s lítem a předvelikonočním pečením. Ve staročeské chalupě pak „žijí“ postavičky „Pašijovým týdnem“, nechybí ani pomlázka. K pomlázce se vztahuje také velká výstava kraslic, velikonočních dekorací a zvykoslovného pečiva ve výstavních prostorách bednárny. V dolní části skanzenu pokračuje výstava ukázkou svatovojtěšských poutí a  májových zábav.

Zpřístupněny jsou všechny stálé expozice v komorách, špýcharech, ve velké stodole i ve staré škole, ve velkém výstavním sále je k vidění výstava „Svátky a slavnosti na polabském venkově v minulém století“, doplněná výběrem slavnostních krojů a stejnokrojů z bohaté muzejní sbírky a obnovenou starou hospodou.

Sezónní výstava v hlavním sále bednárny má podtitul „Svátky a slavnosti na polabském venkově za První republiky“ a přibližuje různé slavnosti a svátky v Polabí.

Fotogalerie