Vorařství v Jílovém

20. 5. 2020

Malebná příroda v okolí Sázavy i Vltavy láká na své kouzlo i do Regionálního muzea v Jílovém u Prahy. Dosud probíhající výstavu o posázavském pacifiku doplňuje novější výstava věnovaná tradičnímu vorařství na Sázavě a Vltavě pod názvem Plavecký mariáš.

„Obě výstavy doplňují regionální tematiku, které se muzeum věnuje ve svých stálých expozicích, a to jak expozici zlata, které se zde dobývalo, tak expozici trampingu, který je s Posázavím značně spojen, tak samozřejmě i expozici místní přírody. Nechybí samozřejmě ani archeologická expozice Ora et Labora. Návštěva muzea je určitě dobrým startem pro poznávání tohoto nádherného kousku naší země a nové informace přinese jistě i těm, co se v dolním Posázaví pohybují,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na výstavě jsou k vidění mnohé zajímavé historické předměty, které zapůjčil i Vltavan Davle a Vltavan Praha. Návštěvníky zaujme jistě třeba bota plavce Vršníka nebo Vltavanské divadélko. Část výstavy je věnovaná i Janu Morávkovi a jeho bohaté literární tvorbě inspirované rodným Posázavím.

Vorařství má být představeno i v doprovodných programech, takže lze možná očekávat poutavá vyprávění i praktické ukázky tesání kmenů a stavění vorů od mistrů svého oboru. 

Výstava je prodloužena do konce října.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj