Grospič: Nechal bych zákon o matrikách ve stavu, v jakém je. Koneckonců nejsme jediným státem, který si hlídá svůj národní jazyk

16. 5. 2020

Návrh novely matričního zákona, který předložili vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) a opoziční poslanec Ondřej Profant (Piráti) by měl umožnit ženám snadněji se „zbavit“ koncovky –ová v jejich příjmení, pokud by o ně nestály. Proti návrhu je poslanec a místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič (KSČM), který v pátečni Devadesátce na České televizi řekl, že by měla mít při tvorbě ženských jmen zásadní slovo česká mluvnice. „Ctíme český jazyk jako státní jazyk a to, co říká zákon o matrikách – že se vychází z české mluvnice při tvorbě jmen,“ uvedl.

"My především vycházíme z toho, že každá změna normy si vyžaduje určitý čas, to znamená, že musí najít odraz v praxi, v praktickém životě. Zákon o matrikách v té nové podobě byl přijat pod číslem 301 z roku 2000 Sbírky, v roce 2004 prošel poměrně rozsáhlou novelou, která umožnila v řadě případů vyjít vstříc právě těmto problémům, kdy si lidé z nějakých důvodů chtějí zachovat své příjmení a nevyužít takzvaného přechylování. A to si myslím, že zatím v současné době plně pokrývá tu potřebu a poptávku. Je tady samozřejmě okruh lidí, kteří mají české občanství, rozhodli se žít trvale v zahraničí a tam s tím mohou mít nějaký problém, ale i to se dá v intencích současného zákona o matrikách řešit, takže nevidím zde důvod, proč bychom měli přijímat nějakou další úpravu, anebo dokonce stanovovat tuto povinnost jako absolutní. Myslím, že z mého pohledu bych ten zákon o matrikách nechal ve stavu, v jakém je, a ještě bych určitě nějakou dobu počkal, jak se ten stav bude vyvíjet. Koneckonců nejsme jediným státem, který si hájí a hlídá svůj národní jazyk," řekl Grospič.

Více na

Mediální úsek ÚV KSČM