Jídlo deseti staletí

16. 5. 2020

V Arnoldinovském domě v muzeu v Brandýse nad Labem pokračuje úspěšná výstava „Jídlo deseti staletí“.

Výstava se zaměřuje na zajímavosti týkající se stravování lidí žijících ve středních Čechách od 10. století do současnosti. „Zajímavá není jen výstava, ale i zkušenosti s návštěvníky, třeba to, že dnešní mladá generace často ani neví, z čeho je strouhanka a jak se dá z rohlíků na ručním mlýnku připravit – i to si je možné zde vyzkoušet,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, který zároveň ocenil množství hracích, interaktivních a testovacích prvků, které vyrábějí často i pracovníci muzea.

Výstava začíná hostinou v předvečer zavraždění sv. Václava roku 935, seznamuje pak s technickými novinkami jako např. vodním mlýnem, popisuje zemědělský cyklus středověkého člověka, vstup do éry koření za renezance, strádání během třicetileté války i poslední hladomor na našem území koncem vlády Marie Terezie. Pokládá i otázky ohledně pestrosti a kvality současné stravy, možnostmi konzervace, skladování i dopravy.

Výstava potrvá až do 13. září.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj