Komenský je stále aktuální

6. 3. 2020

V berounském Muzeu Českého krasu je od 5. března otevřena výstava „Komenského Orbis Pictus pohledem Václava Sokola“.
Vernisáže výstavy nového výtvarného pojetí unikátní učebnice J. A. Komenského, od jehož smrti si letos připomínáme 350 let, se účastnil mimo výtvarníka V. Sokola a nakladatele knihy K. Macharta i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Kdo má doma puberťáka, tak asi zjistí, že na jeho černém seznamu je Jan Amos Komenský či Marie Terezie, protože se musí chodit do školy učit, ale my starší již víme, že právě jim vděčíme za vzdělávací systém a obecně vzdělanost. Staletí pokročila, mnoho se vyvíjí a mění, i když taková rákoska by možná udělala ve třídě stále více práce než řada třídních schůzek, ale dílo Orbis Pictus nám má co říci stále, a to nejen dětem.“
Poslední verzi ilustrací knihy zpracoval český výtvarník Václav Sokol. Pro nejnovější vydání „Světa v obrazech“ vytvořil šestadvacet rozměrných pastelů, které tvoří plnohodnotnou obrazovou protiváhu Komenského nestárnoucího textu. Kolekce pastelů tvoří také základ berounské expozice, doplňkem jsou i ukázky Sokolovy volné tvorby, které dle jeho pronesených slov s dílem Orbis Pictus ale souvisí, a také řada dalších informací včetně interaktivní prezentace.
Součástí vernisáže byla také komentovaná prohlídka výstavy a vystoupení pěveckého sboru Bonbon. Výstava je doplněna i doprovodným programem pro školy.
Orbis Pictus se stala naplněním Komenského myšlenky obrazové učebnice jazyků, v které pomocí číslic spojuje věci na obrázcích s jejich slovním pojmenováním v různých jazycích. Nejen ve své době zcela unikátní jazyková učebnice pro školáky je zároveň i nejstarší dětskou obrazovou encyklopedií. Přestože první vydání knihy Orbis pictus vyšlo v Norimberku již v roce 1658, po následující staletí se stal živou učebnicí překládanou do desítek jazyků.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj