Příbram opět zažila hornický masopust

1. 3. 2020

V Hornickém muzeu Příbram se v sobotu 29.2.2020 uskutečnil v prostředí historických báňských objektů tradiční masopustní průvod a lidová veselice.

„Na hornický masopust se vždy těším, zejména na scénky bohutínských hasičů,“ podpořil akci svou účastí předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na přípravě této akce totiž muzeum spolupracuje již 18. rokem se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 94 let.

Průvod masek, mezi nimiž nechybějí ani havíři či důlní skřítci permoníci, tajuplný duch okolních brdských lesů Fabián, Kecal a další pestrá družina různých bytostí, vyrazil spolu s kapelou z nedaleké hornické vsi Bohutín a došel až k bráně Ševčinského dolu na Březových Horách. U brány dolu je přivítal ředitel muzea Josef Velfl a udělil jim souhlas ke vstupu na nádvoří dolu, kde se pak odehrálo několik humorných scének, tancovalo se a zpívaly se hornické písničky.

Letošní scénky se zaměřily na Smolíčka a zejména na dobrého vojáka Švejka, který rozesmával opakovaně i zimou zkřehlé návštěvníky.

Odpoledne se maškary přesunuly do skanzenu Vysoký Chlumec, kde masopustní průvod proběhl v neopakovatelné atmosféře povltavské vesnice.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj