Lidový masopustní rej v Kouřimi

23. 2. 2020

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi propukl v neděli 23. února tradiční masopust.

„Národopisné pořady oživují skanzen po celý rok. Chodím na ně rád, vždyť nám připomínají naše kořeny,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek a dodal: „Je dobře, že Středočeský kraj nerezignoval ani na další rozvoj skanzenu.“

Lidové zvyky prezentoval při masopustní obchůzce národopisný soubor Kohoutek z Chrudimi, a tak se v areálu skanzenu hrálo, zpívalo, hodovalo, u každého stavení zastavovalo a hospodářům úroda a dobrý rok se přály.

Přes nepříznivé počasí se zaplnily i dílny, ve kterých bylo možné vyrobit si laufrovské klobouky nebo papírové růže či vozembouchy. Oblíbeným místem se staly světnice domu z Krchleb, kde se smažily nekynuté staročeské koblihy nebo rychta z Bradlecké Lhoty, kde se mimo povídání o masopustním stolování učilo i špejlování jitrnic. U domu z Týřovic probíhala výuka práskání bičem, ve školní třídě se vystavovaly výtvarné návrhy maškar Kamily Skopové. Návštěvníci si také odnášeli zabijačkové dobroty řezníka Šťastného z Klecan nebo speciální nápoje Likerie Kouřim.

Lidé se mohli také dozvědět o tradicích hlinecké obchůzky a maškarách, o koblihách v historických kuchařských knihách nebo o masopustních obyčejích původního obyvatelstva z Podkrušnohoří.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj