Strakonické putování

14. 2. 2020

ČZ a.s. – strakonický podnik se stoletou historií má svou síň slávy, na kterou se přijela podívat skupina regionálních historiků Klubu společenských věd. 2 místnosti nabité exponáty i informacemi představují bouřlivý vývoj společnosti, která po roce 1919 začala vyrábět především zbraně. Strakonický závod se ale začal postupně rozrůstat, ve třicátých letech začala výroba motocyklů, pak i kol a dokonce i obráběcích strojů. Nejslavnější dobou firmy v oblasti motocyklové výroby i v oblasti sportovních úspěchů strojů byla léta padesátá a šedesátá. Motocykly přestaly být vyráběny v roce 1997. Tehdejší vlastník, italská Cagiva rozhodla o ukončení výroby, know how si převezla do Itálie. Dnes mnohem menší podnik stojí převážně na výrobě dílů pro automobilový průmysl, zejména turbodmychadel.
„ČZ je spojena i se Středočeským krajem, měla tu svůj pobočný závod, velkým odběratelem převodovek byla mladoboleslavská automobilka. Bohatá historie i vývoj po roce 1989 jsou typické i pro další podniky, mnohé skončily úplně, jako např. náš LIAZ. Každopádně je návštěva Strakonic zajímavou zkušeností, která přinesla mnoho inspirací i pro mne,“ poznamenal předseda Sekce regionální historie KSV a zároveň středočeský zastupitel Zdeněk Štefek.
Po návštěvě ČZ zavítala delegace ke starostovi Strakonic Břetislavu Hrdličkovi - živě se diskutovalo o historii města, výzvách i plánech radnice, o kulturních aktivitách i třeba o proměnách dudáckého festivalu.
Poslední část návštěvy vyplnila diskuse s místními zájemci o regionální historii, která přinesla i informace o osudech dalších podniků regionu, stranou nezůstala ani Tesla Blatná či JČDZ Vodňany.
Poděkování za zorganizování a zajištění celé akce si jistě zaslouží strakonická organizace KSČM.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj