Skleničkův Druhý svět

20. 1. 2020

V mansardě Muzea T.G.M Rakovník proběhla v pátek 17. ledna vernisáž výstavy obrazů Romana Ch. Skleničky nazvaná „Druhý svět“.

„Na dílo známého rakovnického rodáka Romana Skleničky jsem byl zvědavý, a vysoká návštěvnost vernisáže ukázala, že nejen já…,“ hodnotil vernisáž předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Roman Sklenička maluje již od dětství, jeho vzory jsou např. Rembrandt, Velázquez, Caravaggio, Mucha. Je členem Sdružení výtvarníků České republiky a osobním malířem Rytířského řádu Svatého Václava. Absolvoval otevřené ateliéry studentů profesora Berana.

Zaměřuje se na klasickou malbu, symboliku a české dědictví. Maluje převážně olejem na plátno nebo sololitové desky. Kromě kresby tužkou, uhlem a rudkou, experimentuje s lavírovanou kresbou krví.

Jeho dílo je záměrně méně veselé, aby mohlo, jak sám doufá, pomoci nové generaci najít své kořeny. V obrazech vyjadřuje zklamání z polistopadového vývoje, který cítí jako účelovou postupnou degradaci národa v rovině historické, sociální a morální.

Na vernisáži nechyběl ani hudební doprovod a host - prezentace několika děl se ujala Skleničkova žačka Justýna Mašková.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj