Ze zahájení výstavy v Kladně

17. 1. 2020

16. ledna byla ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně zahájena výstava Kněžna sv. Ludmila – 1100 let.

Zdeněk Kuchyňka a Stanislav Boloňský za autorský tým na vernisáži připomněli období ranného středověku v našich zemích i okolnosti vzniku výstavy - v roce 2021 uplyne 1100 let od smrti Ludmily a výstava je jen jednou z mnoha akcí, které se připravují.

Putovní výstava připravená Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy a spolkem Svatá Ludmila 1100 let připomíná počátky českého státu a nejstarší domácí světce. Návštěvníci si zde ale mohou i prohlédnout předměty spojené se Svatováclavskou slavností v Praze v r. 1929 a dobové oděvy, ve kterých je prováděna výuková činnost na Budči, novinkou jsou i pracovní listy.

„Pro budoucnost každého národa je důležité znát jeho kořeny. A Ludmila byla jedním z hlavních předků českých panovníků i královen; byla manželkou Bořivoje I, prvního historicky doloženého Přemyslovce, byla i babičkou Václava,“ okomentoval výstavu předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Během života Ludmily byly položeny základy křesťanství v našich zemích, v Levém Hradci a v Praze byly postaveny první dva kostely, posílila se i moc Přemyslovců. V její činnosti pokračoval i syn Spytihněv, který po roce 895 založil rotundu sv. Petra na Budči.
Výstava potrvá do 22. března 2020.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj