Hornické vánoce

19. 12. 2019

Do Hornického muzea v Příbrami míří v předvánoční čas celé školy. Probíhají tu totiž speciální programy, které mají přiblížit sváteční atmosféru v složitém hornickém prostředí.

Do hornického domku a na štědrovečerní šichtu se vypravil i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Na tyto tradiční akce chodím rád, ukazují návštěvníkům nejen těžký život našich předků, ale i to, jak se dokázali radovat a vzájemně podporovat, bez mobilů, sítí, obchodních center a plné kreditky. Chtěl jsem také popřát všem zaměstnancům muzea za jejich obětavou práci krásné a zasloužené poklidné svátky.“ 

Vánoce v hornické rodině mohli návštěvníci zažít ve skutečném hornickém obydlí z konce 19. století v Havířské ulici. Dovnitř je lákala vůně pečiva, lidové popěvky, mohli se zapojit i do tradiční výzdoby i umu tvůrců lidových řemesel. A tak si zejména děti zkoušely pečení reliéfních perníčků, zdobení svatých obrázků, výrobu korálkových ozdob, lití olova a v neposlední řadě malování betlémových figurek – chlebáčků. Atmosféru zpříjemnilo i vyhrávání na dudy, kytaru, flétnu či housle. 

Na dolu Anna se zase návštěvníci dozvěděli, že v dolech se pracovalo i na Štědrý den a mohli se na vánoční šichtu podívat. Nechyběla jízda důlním vláčkem Prokopskou štolou k jámě hluboké 1 600 m, u které se nachází vánoční stromek havířů ani návštěva vánočně vyzdobené světnice skromného havířského obydlí.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj