Lidová kultura v Benešově

16. 12. 2019

V benešovském Městském divadle se v pátek 13. prosince uskutečnil tradiční kulturní pořad Vánoce s Benešáčkem. Zajímavý program prostřednictvím všech generací účinkujících navodil nejen nádhernou vánoční atmosféru, ale ukázal i lásku k lidové kultuře.

„Viděl jsem vystupovat desítky folklorních souborů, ale smekám nad Benešáčkem, jakým způsobem dokázal zpracovat celou šíři vánočních písní, tanců a zvyků,“ ocenil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Folklorní soubor Benešáček se zaměřuje na písně, tance a zvyky převážně středních Čech, Jižní Čech a Plzeňska. Působí v Benešově již od roku 1980 a sdružuje ve svých řadách děti, mládež i dospělé. Je nedílnou součástí kulturního života nejen v Benešově, ale i v kraji a v celé republice.

Znají ho na mezinárodních folklorních festivalech ve Strážnici, v Luhačovicích, v Mělníku, v Tuchlovicích, Šumperku, Klatovech, v Praze, ale i v  Holandsku, Slovensku, Belgii, Německu, Rakousku, Itálii, Finsku, Francii, Rusku, Lotyšsku a Maďarsku. Za dobu existence souboru se v něm vystřídaly stovky tanečníků a hudebníků.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj