42 hvězd mezi nebem a zemí

28. 11. 2019

Ve Středočeské vědecké knihovně se ve středu 27. listopadu uskutečnila další akce mapující tvorbu židovských autorů ve Středočeském kraji.  Slavnostně byla zahájena výstava představující 42 židovských autorů, kteří se narodili či část svého života prožili ve Středočeském kraji. Výstava též ukazuje jednotlivá místa v kraji.

"Dnešní svět je jak rozbouřené moře a v něm potřebujeme pořádné kotvy - třeba vztah k vlasti, ke kraji, k jeho osobnostem. Dnes připomínáme významnou skupinu židovských autorů, z nichž mnohé zasáhl holocaust. Kolektivu, který za výstavo ustojí, bych rád za úžasnou práci poděkoval a přeji jim mnoho elánu do další práce," poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Kdo by neznal básníky Františka Gellnera,  Jiřího Ortena, prozaiky Jiřího Weila a Otu Pavla. Ale znáte ta další jména?

Hostem vernisáže byla i spisovatelka Irena Dousková, která přečetla ukázky z některé ze svých knih. Hlavní slovo o výstavě pronesl Petr Brod. Nechyběl ani ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek a další osobnosti.

Výstava vznikla v rámci projektu Židovští autoři Středočeského kraje.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj