Tři otázky pro zastupitele Středočeského kraje Josefa Dovolila

27. 11. 2019

Jste jako zastupitel členem Výboru pro životní prostředí a zemědělství. Jak řešíte téma sucha?

Vnímáme nedostatek vody jako zásadní dlouhodobý problém, který se musí řešit komplexně. Nezbytné jsou samozřejmě stále se navyšující krajské prostředky do vodohospodářské infrastruktury zejména malých obcí, ale to nestačí. Sucho, nedostatek podzemních vod jsou v kraji zkrátka realitou již nyní. Celkově jsou nejohroženější lokality Rakovnicko a Kladensko. Hotovy jsou různé studie a koncepce, na úrovni kraje působí speciální Komise pro zmírňování negativních dopadů sucha a nedostatku vody. I ta předložila již konkrétní návrhy, které se realizují. Samozřejmě ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a dalšími subjekty. Měli bychom se dočkat propojení vodovodních soustav využitím stavby D3, rekonstrukce vodovodní shybky skupinového vodovodu u obce Obříství, přes který je zásobováno čtvrt milionu lidí, rekonstrukce přívodního zásobního řadu včetně modernizace a posílení kapacity čerpací stanice Hostouň, propojení vodárenských systémů Nymburka a Mladé Boleslavi, obnovení čerpání důlní vody na Kladensku, řešení přítoku do vodní nádrže Klíčava obnovením přečerpávání důlních vod, posílení zásobování pitnou vodou oblasti Škvorecka, propojování soustav na Rakovnicku a obdobných akcí.

V prováděných opatřeních se nezapomíná ale ani na řadu opatření pro zadržování vody v přírodě, studie se věnují nejen tématu sucha, ale i možným povodním, ať již se jedná o Berounku nebo třeba Výrovku. Neměli bychom určitě zapomínat ani na vlastní farmáře, kteří suchem také trpí -podpora potravinové soběstačnosti a domácích produktů je také naší prioritou.

A co zábory zemědělské půdy?

Zábory zemědělské půdy na úkor prostoru pro betonové haly a sklady jsou bohužel v našem kraji smutnou realitou, zejména v okolí Prahy a kolem D8, D5 a dalších dálnic. My tomu ale říkáme kategorické ne, protože ten proces je nevratný a často tak přicházíme o nejkvalitnější zemědělskou půdu.  V pracovních skupinách výboru také toto stanovisko prezentujeme. Často se však setkáváme s tím, že obec již kvalitní zemědělské pozemky ve svém územním plánu pro výstavbu skladů či satelitních městeček určila, tomu se pak z pozice krajských zastupitelů čelí těžko. Většina těchto skladů přináší navíc zvýšenou dopravní zátěž, zejména nákladní, a tím i zátěž na životní prostředí. Tady mohu směle říci, že jako komunisté, ač nyní nemáme hlasovací právo v Radě kraje, bychom určitě pro žádný takovýto zábor zemědělské půdy ruku nezvedli.

Můžete blíže specifikovat dotační tituly zaměřené na životní prostředí?

Středočeský kraj vyhlašuje mnoho dotačních titulů i v oblasti životního prostředí. Fond životního prostředí a zemědělství, který je zaměřen na drobnou vodohospodářskou infrastrukturu a malé rybníky a nádrže. Infrastrukturní fond, který je v jednom tematickém zadání zaměřen na výstavbu a zkvalitnění vodohospodářské infrastruktury. Prostředky putují na projekty v oblasti Environmentální výchovy, osvěty a vzdělávání, dlouhodobě funguje Havarijní fond na ochranu jakosti vod, když byly povodně, vznikl i Povodňový fond. Poskytují se příspěvky na hospodaření v lesích, přes kraj tečou i prostředky i na myslivost. Samostatným tématem jsou stále aktivní kotlíkové dotace. Aktivně se též zapojujeme do Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, který nám umožňuje čerpat na konkrétní projekty evropské dotace.

Autor: 
Klub zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji