Hornické muzeum v Příbrami přivítalo 100000. letošního návštěvníka.

21. 11. 2019

Hornické muzeum v Příbrami přivítalo ve středu 20. listopadu již 100000. letošního návštěvníka.

Stal se jím student 1. AC Obchodní akademie a VOŠ Příbram Matyáš Čedík.

„Většinou tu vítám školáčky, nyní po delší době středoškoláky. Čeká je ochutnávka zlomku technických památek, kterými naše muzeum disponuje. Poznají, že život není jen rokenrol, ale i tvrdá práce a že za to, jak dnes mohou žít, vděčí i předchozím generacím. Doufám, že zážitek v nich podpoří chuť studovat naší historii, že budou hrdi na naše kořeny i na ty, kteří jim naše dědictví uchovávají, prezentují a zpřístupňují,“ uvedl předseda  výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který jubilejní návštěvníky společně s ředitelem muzea Josefem Velflem, starostou města Příbram Janem Konvalinkou a zástupci hornických spolků přivítal. Ocenil tak i kolektiv zaměstnanců Hornického muzea Příbram, které překročilo stotisícovou hranici návštěvnosti již po třinácté za sebou.

Hornické muzeum v Příbrami patří v současnosti k nejnavštěvovanějším muzeím v České republice a získalo za svou činnost řadu ocenění u nás i v zahraničí. Nabízí nejen prohlídku historických objektů spjatých s těžbou stříbra, uranu nebo i dalších rud, ale také řadu prohlídek štol, jízdu hornickým vláčkem, fárání, skluzavku k vodnímu kolu nebo spoustu doprovodných aktivit ze života havířů, včetně havířského folkloru.

Nejbližšími, velice oblíbenými akcemi jsou od 9. prosince do 20. prosince Vánoce v hornickém domku a Štedrovečerní šichta v Prokopské štole. Vánoční atmosféru přiblíží 14. prosince v areálu dolu Anna i dětské adventní trhy.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj