Z výstavy Socialistický sen

17. 11. 2019

Ve Veigertovském a Červinkovském domě Regionálního muzea Kolín byla 17. listopadu slavnostně zahájena výstava „Socialistický sen - vize & realita“.

„Výstava je složená z exponátů, které byly zapůjčeny řadou galerií, muzeí i soukromými majiteli nebo jsou získány z veřejné sbírky. Je svým způsobem v dnešní době unikátní a ukazuje, že minulost není jen černá a současnost bílá, jak to zejména v posledních dnech chrlí téměř všechna média, ale že, slovy vystavovatelů, i mnohé československé výrobky i designové řešení byly kvalitní a nadčasové, o čemž svědčí i jejich obliba v současných retro vlnách,“ okomentoval výstavu po zahájení předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Část výstavního projektu ve Veigertovském domě se snaží zmapovat období panelové výstavby v Kolíně a podobu tehdejší bytové kultury. Představuje vývoj interiéru v socialistickém Československu a stěžejní obory designu − nábytek, sklo, keramika, textil, plasty, spotřebiče pro domácnost či český fenomén tzv. „domácího umění“. Prostor dostává nejen realita, ale i sny architektů a designérů, které zůstaly mnohdy jen na papíře nebo ve výstavních prototypech.
Část instalovaná v Červinkovském domě se zaměřuje na běžný život obyvatel socialistického Československa od 50. do konce 80. let 20. století. Kromě výběru z dobových fotografií z Kolína zde dominují předměty, které k tehdejší době patřily. Jsou rozděleny do čtyř celků – oděvy a módní doplňky, sport, hračky a technika. Mezi nimi najdeme i několik téměř kultovních předmětů, jako skútr Čezeta nebo kotoučový magnetofon Sonet Duo.

Výstavu obohatí postupně od 21. prosince i interaktivní herna pro malé i velké, kde si budou moci návštěvníci pohrát s dětskými stavebnicemi značky Seva nebo si vyzkoušet psací stroj, meoskop či vytáčecí telefon.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj