Do podzemí

17. 11. 2019

V Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna se v sobotu 16. listopadu otevřelo opět strašidelné podzemí. Toho využily celé rodiny a vydaly se tam pátrat po tajemné šifře.

„Zájmem veřejnosti jsem byl pozitivně překvapen, je vidět, že skanzen nabízí zajímavé akce a že má potenciál, který je možné dále rozvíjet,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Návštěvníci si nejprve ze své nebo z dodané zavařovací sklenice vytvořili vlastní lampu a pak se již se zapáleným světýlkem naděje vydali vstříc dobrodružství. V podzemním bludišti odhalovali kousek po kousku svítící písmenka šifry, kterou pak po vyluštění proměnili v zajímavou odměnu.

Unikátní Hornický skanzen Mayrau, pobočka Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, připomíná v prostorách bývalého dolu historii těžby černého uhlí na Kladensku v režimu posledního pracovního dne. Tradiční prohlídka zahrnuje postupně cechovnu, řetízkové šatny, koupele až jámové budovy dolu, areál však skrývá i mnoho dalších překvapení a konají se zde i hornické a další kulturní akce.