V Berouně byla zahájena stavba muzejního depozitáře

12. 11. 2019

V Muzeu Českého krasu byla 12. listopadu symbolickým poklepáním na základní kámen zahájena rekonstrukce budovy, která bude sloužit jako centrální depozitář. Celkové předpokládané náklady projektu, který je spolufinancován z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu, státního rozpočtu a Středočeského kraje, činí 65,3 mil. Kč.

Aktu se za Středočeský kraj zúčastnil i radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička a předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Oba se shodli v tom, že politici přicházejí a odcházejí, ale muzea a jejich realizované projekty přetrvávají a slouží veřejnosti. A to by měl být i případ berounského depozitáře – projekt byl zahájen v minulém volebním období za krajské vlády ČSSD a KSČM, nyní se v něm úspěšně pokračuje.

Centrální depozitář vyřeší stávající nevyhovující stav, kdy jsou sbírky muzea uloženy v sedmi objektech, bude v něm umístěno i digitalizační pracoviště a badatelna. 

Muzeum Českého krasu, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj, aktuálně spravuje 29 podsbírek s více jak 113 tisíci evidenčními čísly. Archeologické, historické, etnografické, geologické, paleontologické nebo uměleckořemeslné sbírky bude možné po dokončení projektu přestěhovat do nově zrekonstruované budovy centrálního depozitáře, která bude plnit i přísné nároky na klimatické a další podmínky uchovávání exponátů. 

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj