Na gastro do Lysé

10. 11. 2019

Na Výstavišti v Lysé nad Labem se ve dnech 8. a 9. listopadu konal tradiční středočeský Gastrofestival, který byl součástí 7. ročníku pivních a vinných slavností. Na tradiční českou kuchyni, ale i na exotické pokrmy z dílny především studentů středočeských gastronomických škol se přijel podívat i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Je vidět, že naši studenti umí, že jistě najdou vynikající uplatnění. Festival tak je nejen příležitostí ochutnat skvělé jídlo a pivo či víno, ale i příležitostí poznat konkrétní školy.“

Cílem Gastrofestivalu je skutečně nejen představit regionální výrobce potravin, ale i středočeské střední školy se zaměřením na gastronomii. Nechybí ani zábava při mnoha kuchařských show, kterých se účastnila i třeba hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.  Hlavní profesionální kuchařskou hvězdou letošního ročníku Gastrofestivalu byl opět Ivan Vodochodský.

Školy představovaly klasickou kuchyni, řízky, guláš, tlačenka, škvarky, ze sladkého koláče, dezerty nebo palačinky, ale také miniburgery z pomalu pečeného trhaného masa, sushi a kuřecí galantiny s různými doplňky, zeleninové saláty i exotickou kuchyni.

V rámci doprovodného programu zaujalo hudební vystoupení country skupiny KTP a benešovského zpěváka Jona Watea, na pivních a vinných slavnostech pak kapela Kabát revival MB, VOXEL nebo Pohoda.

Paralelně probíhala i výstava Autosalon Kola 2019, kde se představovaly novinky i tradičními modely téměř všech automobilových značek, ale i tuningové skvosty, závodní automobily a motocykly.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj